علتهای شایع ایجاد زخمها در دهان چیست؟
شایعترین علت زخمهای دهانی، صدمههای فیزیكی است. گاز گرفتن گونه یا زبان و لب در هنگام غذا خوردن، تیزی یك دندان، ضربه ناشی از مسواك زدن محكم و یا دندانهای مصنوعی كه در دهان لق میخورند، میتوانند بافت دهان را زخم كنند. این "زخمها به زخمهای ناشی از ضربه" معروفاند. عوامل دیگری نیز ممكن است در دهان زخم ایجاد كنند مثلا سوختگی ناشی از غذای داغ، زخمهای ناشی از برفكهای دهانی، تبخالهای دهانی (داخل دهان)، عكسالعمل به بعضی داروها مثل داروهای شیمی درمانی، سیفیلیس، ایدز ، دیابت و سرطان. اما اگر در دهان خود زخمهای زیادی دارید كه مرتبا خوب میشوند و دوباره عود میكنند، به "آفت" فكر كنید.
جلوگیری از ایجاد زخم در دهانمان :
- مرتب نخ دندان بكشید.
- مرتب به دندانپزشكی بروید.
- لااقل روزی دو بار دندانهایتان را مسواك بزنید.
- به آرامی مسواك بزنید و مراقب باشید مسواك دهان شما را زخم نكند.
- رژیم غذایی خود را در حالت تعادل نگه دارید. از غذاهای پر از ویتامین، میوهها و سبزیهای تازه و نانهای سبوسدار و گوشت و شیر به مقدار كافی استفاده كنید.
از خوردن غذاهای بسیار تند، ادویهدار و بسیار ترش پرهیز كنید.
- وضعیت سلامت عمومی بدن خود را بررسی كنید و مطمئن شوید كه به بیماریهایی مثل دیابت یا التهاب رودهها دچار نیستید، چون این بیماریها زمینه را برای ایجاد زخمهای دهانی فراهم میكنند.
اگر پُركردگی نامناسب یا دندان مصنوعی نامناسبی در دهان دارید كه مرتب دهان شما را زخم میكند، برای ترمیم هر چه سریعتر آن اقدام كنید. مزمن شدن زخمهای دهانی خطرناك است.
- مرتب دهان خود را معاینه كنید و تمام بافت دهان خصوصا سطوح مختلف زبان اعم از پشت و كنار زبان و كف دهان را به خوبی معاینه كنید. بعضی از اوقات ممكن است زخمهای طولانی مدتی در دهان شما وجود داشته باشند، بدون آنكه علامتی ایجاد كنند.
در اینجا8 راه درمان خانگی برای زخم های دهان می باشد.
1- ریشه شیرین بیان
زخم های دهان را می توان با ریشه شیرین بیان درمان کرد، این گیاه به عنوان یک تسکین دهنده است و به شکل یک پوشش محافظ بر روی غشاهای مخاطی است که در برابر تحریک و ضایعات باز است همچنین دارای خواص ضد التهابی و ضد میکروبی است.
2- شیر نارگیل
شیر نارگیل برای تسکین دردهای زخم های دهان بسیار مفید است.مخلوط مقداری عسل با یک قاشق غذاخوری شیر نارگیل. سه تا چهار بارد روز ماساژ دهید.متناوبا،به سادگی می توانید دهان خود را با شیر نارگیل تازه و یا روغن نارگیل در منطقه آسیب دیده ماساژ داده و بشویید.
3- نمک دریا و پراکسید هیدروژن
هر دو نمک دریا و پراکسید هیدروژن دارای خواص ضد التهابی، ضد عفونی کننده است. از این رو، می توانید از مواد تشکیل دهنده به صورت جداگانه و یا با ترکیب آن دو ن زخم های دهان را درمان کنید.دو قاشق چای خوری از نمک دریا و 3٪ پراکسید هیدروژن به یک لیوان آب گرم خوب مخلوط کنید.به عنوان یک دهانشویه از آن استفاده کنید یک یا دو بار در روز استفاده کنید و قورت ندهید
4- تخم گشنیز
تخم گشنیز درمان آیورودا است که می تواند درد و التهاب را تسکین دهد یک قاشق چای خوری دانه گشنیز را در یک فنجان آب بریزید و بگدارید خنک شود. سپس روزی 4 بار غرغره کنید
5- جوش شیرین
جوش شیرین، نیز بی کربنات سدیم،نامیده می شود به درمان زخم های دهان کمک میکند. این امر به ویژه برای کسانی که از مصرف غذاهای اسیدی یا نوشیدنی استفاده مکینند به خنثی کردن اسید کمک می کند . همچنین التهاب را کاهش می دهد و میکروب ها و باکتری ها را از بین می برد. ممکن است احساس سوزش کنید
یک قاشق چای خوری جوش شیرین با کمی آب مخلوط کنید تا خمیر شود در منطقه آسیب دیده قرار دهید. چندین بار در روز تکرار کنید. متناوبا، شما می توانید به سادگی جوش شیرین را به طور مستقیم در زخم دهان قرار دهید.
6- عسل
عسل می تواند زخم را تسکین دهد. همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی است.نگران نباشید، پنبه را در عسل فرو برده در منطقه آسیب دیده بگذارید. همچنین می توانید روغن گلیسیرین و یا ویتامین E را به همان شیوه استفاده کنید. برای زخم های دهان ناشی از پرتو درمانی، استفاده از عسل خوبست
7- آلوئه ورا
استفاده از ژل یا آبمیوه آلوئه ورا در منطقه تحت تاثیر درد را کاهش میدهد، و به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی کار می کند.همچنین دارای ضد باکتری، ضد قارچ، و خواص ضد ویروسی است. تحقیقات نشان داده است برای از بین بردن مشکلات بهداشت دهان و دندان مانند زخم های دهان، زخم های سرد، التهاب لثه، و لیکن پلان مفید است.
8- جویدن ساقه کرفس تازه
می تواند در بهبود زخم دهان موثر باشد چون کرفس خواص ضد درد و ضد التهابی دارد
|